Для вчителів географії Локачинського районуП`ятниця, 19.04.2024, 15:44

Гість | RSS
| | |
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 48

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » Архів матеріалів
31 жовтня для вчителів географії, хімії, біології та економіки районним методичним кабінетом було організовано проведення науково-практичної конференції на тему "Значення формування навиків вдумливого, осмисленого читання на уроках природничих дисциплін".
Роботу конференції відкрила Журавлюк В.М., завідувач районного методкабінету, яка акцентувала увагу на тому, що осмислене читання є одним із факторів підвищення успішності учнів.
У ході конференції педагоги ознайомилися з педагогічною класифікацією видів читання. У своїх виступах вчителі робили акцент на тих формах організації навчальної діяльності, які сприяють виробленню навичок і вмінь вдумливого і осмисленого читання.
Навчальні комп'ютерні презентації з проблемного питання підготували: Ярмолюк В.В., вчитель географії П'ятикорівської ЗОШ, Лялька А.М., вчитель географії Павловичівської ЗОШ і Шумчук І.А., вчитель географії і біології Кисилинської ЗОШ.
Досвідом роботи із застосування у практичній діяльності різних форм, методів і технологій ділились із колегами такі педагоги: Скакун С.П., вчитель біології Туминської ЗОШ, Базар Н.І., вчитель хімії і біології Павловичівської ЗОШ, Мелечко Л.М., вчитель географії і біології Бубнівської ЗОШ і Здибель О.А., вчитель географії Маньківської ЗОШ.
Учасниками конференції було вироблено рекомендації щодо вдосконалення роботи з підручником на уроці, оволодіння учнями різними видами читання для формування у них стійкої мотивації до постійного пізнання.
Пропонуємо для практичного використання вчительські презнтації з проблем:
 - "Педагогічна класифікація видів читання;
 - Основні аспекти застосування технології "читання і письмо" для розвитку критичного мислення;
 - Організація самостійної роботи на уроках біології. 
Переглядів: 473 | Додав: Roma | Дата: 31.10.2012 | Коментарі (0)

26 вересня вчителі географії зібралися на чергове засідання районного методичного об'єднання на тему: "Формування краєзнавчих знань - дієвий спосіб підвищення ефективності навчально-виховного процесу з географії та природознавства", яке розпочало роботу у Затурцівській ЗОШ теоретичним блоком з опрацювання проблеми: "Методи і форми здійснення краєзнавчого підходу у навчально-виховному процесі з географії та природознавства". Досвідом роботи з реалізації в практику роботи краєзнавчого підходу поділилась Мочеброда О.Є., вчитель географії місцевої школи.Крім того, Олена Євгеніївна презентувала учнівський проект "Річка Турія".
Особливістю засідання РМО було те, що педагоги здійснили екскурсію "Стежками рідного краю". Розпочали її з ознайомлення з гідрологічними об'єктами с.Затурці, а саме: витік річки Турії, "городище", ставок. Далі здійснили переїзд  за течією р.Турії до Холопичівського озера. Боць О.П., вчитель географії провела заочну краєзнавчу екскурсію по визначних місцях с.Холопичі. Пізнавальною була екскурсія до Свято-Михайлівської церкви -  пам'ятки ХVІІ ст., що у с.Кисилин, яку провів місцевий священник отець Іван. Завершальним етапом екскурсії було ознайомлення із птахокомплексом "Озютичі". Для вчителів географії Мочеброда О.Є. підготувала гідрологічний опис р.Турії і проект "Річка Турія" на електронних носіях. Вищеназваний матеріал пропонуємо для використання вчителями під час вивчення курсу "Географія рідного краю". Дивитися папку "Каталог файлів"
Переглядів: 549 | Додав: Roma | Дата: 27.09.2012 | Коментарі (0)

19 вересня на базі Привітненської ЗОШ І-ІІІ ст. проведено засідання міжшкільного МО вчителів географії. У теоретичному блоці було опрацьовано основні принципи навчання. Керівник МО  Матвіюк Н.Д., вчитель Старозагорівської ЗОШ І-ІІІ ст. опрацювала з учасниками матеріали комп'ютерної презентації "Правила щодо успішної реалізації основних принципів навчання". Вчитель географії місцевої школи Занюк В.Г. ознайомила присутніх із навчально-методичною базою кабінету геогрвфії; акцентувала увагу на значенні створення вчительського портфоліо та оформлення творчого доробку у методичні рекомендації для самореалізації кожної особистості. Валентина Григорівна поділилась досвідом роботи з організації ведення учнями спостережень за станом погоди та методикою заповнення календарів погоди (настінного і в робочих зошитах). Педагоги ознайомились із вимогами до оформлення географічного майданчика і переглянули фільм про метеомайданчики шкіл м.Рівне. Далі робота ММО була продовжена у кабінеті інформатики, де вчителі географії під керівництвом Матвіюк Н.Д. робили перші кроки до створення презентації за програмою "Intel" Навчання для майбутнього" Вчителям було дано конкретне ідивідуальне завдання для підготовки до роботи на наступному етапі створення презентацій. У роботі МО взяла участь Журавлюк В.М., завідувач райметодкабінету, яка довела до відома вчителів ряд питань організаційного змісту. Вона також наголосила на значенні підвищення комп'ютерної грамотності кожного вчителя як необхідної умови професійної компетентності педагогів. За матеріалами МО були вироблені окремі рекомендації. Матвіюк Н.Д. кожному учаснику запропонувала презентаційні матеріали на електронних носіях на тему "Правила успішної реалізації основних принципів навчання". Пропонуємо всім учителям повторити класику.

Переглядів: 475 | Додав: Roma | Дата: 20.09.2012 | Коментарі (0)

30 серпня для вчителів географії було проведено районне методичне об'єднання.

Педагоги опрацювали основні нормативні документи МОН освіти про вимоги до викладання географії, ознайомились із аналізом стану викладання географії у 2011-12 н.р. та визначили конкретні завдання на 2012-2013н.р.

Досвідом роботи над створенням власних інформаційних ресурсів поділилась з колегами Матвіюк Н.Д., вчителька Старозагорівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Про підготовку до турніру з географії говорила Корнелюк І.В., вчителька Локачинського НВК.

Методистом райметодкабінетом було проведено анкетування вчителів для вивчення їх професійних запитів  з метою врахування пропозицій  при плануванні методичної роботи на новий навчальний рік.

На допомогу в організації роботи у новому навчальному році для вчителів методкабінетом також підготовлено методичні рекомендації. 

Переглядів: 411 | Додав: Roma | Дата: 31.08.2012 | Коментарі (0)

Шановні вчителі географії, пропоную на ваш розгляд примірну тематику І засідання РМО. Які будуть ваші пропозиції?

З повагою В.М.Журавлюк, керівник РМО

Секція вчителів географії, 2011-2012 н .р.
 
І засідання
 
1.    Аналіз стану викладання та рівня навчальних досягнень учнів з географії  за 2011-2012н.р., завдання на 2012-2013 н. р.
                                                             Журавлюк В.М. - зав. райметодкабінету
2.    З досвіду роботи над створенням власних інформаційних ресурсів.
                                                        Матвіюк Н.Д., вчитель Старозагорівської ЗОШ
3.Презентація методичних рекомендацій «Ефективність упровадження активних методів навчання в процесі вивчення географії».
                                                                   Занюк В.Г., вчитель географії Привітненської ЗОШ
                                                                                                                                     
4.Про підготовку до турніру з географії.
                                                         Корнелюк І.В., вчитель Локачинського НВК
 
5.Опрацювати нормативні та управлінські документи:
·         Методичні рекомендації МОН України ВІППО щодо вивчення географії у 2012-2013 н.р. 
·           Довідку і рішення ради РМК, протокол №2 від 27.06.12 р. «Про стан викладання географії у профільних класах Локачинського НВК і Старозагорівської ЗОШ».
·         Наказ відділу освіти №82 від 07.06.12р. «Про стан викладання курсу «Соціально-економічна географія світу»,10клас у Шельвівській та Привітненській ЗОШ.
6. Опрацювати статті:
·         С.С. Дєдова. Використання комп’ютерної підтримки на уроках географії, ж.Географія, №5.2012р.
7.Запропонувати для використання у роботі:
-          О.М. Гопузов, Г.Г. Назаренко. Психолого-педагогічні умови навчання географії в профільній школі, ж. «Педагогіка і психологія», №1,12
-          О.Г.Стадник. Довідник для вчителя та учня (6,7 клас), ж. «Географія», №13-14, 2012р.
-          О.Г. Стадник. Рольові ігри у процесі підготовки старшокласників до виконання соціальних ролей у суспільстві, ж. «Географія», №13-14, 2012р.
-          А.П. Рябуха. Домашнє завдання. Яким воно повинно бути? ж. «Географія», №6, 2012р.
-          Г.Д. Довгань. Як готуватися до зно з географії, ж. «Географія», №5, 2012р.
-          В.О.Руденко. Про кінець уроку замовлено слово, ж. «Завучу. Усе для роботи», №13-14, 2012р.
-          В.Ф. Колошин, А.В. Гоменюк. Практичні поради молодому вчителеві (частина 1), бібліотека журналу «Управління школою», випуск 3, Харків, 2012 р.
-          О.Г. Стадник. Захоплююча географія (6 клас), бібліотека журналу «Географія» випуск 11, Харків, 2011 р.
-          Є.І. Науменко. Діяльнісний підхід у викладанні географії. Досвід учасників конкурсу «Учитель року», бібліотека журналу «Географія», випуск 1, Харків, 2012 р.
-          Г.Д. Довгань. Завдання для поточного контролю (6 клас). Готуємось до ЗНО, випуск 6, Харків, 2012р.
-          О.В. Шаповаленко. Дидактичні картки з природознавства, 5-6 клас, бібліотека ж. «Біологія», випуск 3, Харків, 2012 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 529 | Додав: Roma | Дата: 01.08.2012 | Коментарі (0)

Методичні рекомендації МОН України з географії на 2012-2013н.р. (див. Каталог файлів)
Переглядів: 367 | Додав: Roma | Дата: 16.07.2012 | Коментарі (0)

Пропонуємо питання турніру з географії на 2012 р. Прохання підготувати відповіді і привезти їх на серпневе засідання методичного об'єднання.
Питання VIII Всеукраїнського турніру юних географів
1. Чи можна вважати цілком обгрунтованим проведення меж природних зон на карті України? Як змінювалися ці межі впродовж останніх 5000 років і чого слід очікувати в наступні 50 років?(Бубнів)
2. Однією із загальних закономірностей розвитку географічної оболонки є ритмічність. Як враховується ця закономірність у суспільно-географічних дослідженнях? (Затурці)
3. З 1978 р. рівень Каспійського моря підвищується через зміну клімату в межах його басейну та акваторії. Оцініть економічні та екологічні наслідки підняття рівня води Каспію. (Колпитів)
4. Нинішні трансформації в географії характеризуються народженням так званої інженерної географії, що має два основних напрями досліджень – конструктивний та природоохоронний. Поясніть їх сутність. Наведіть приклади застосування географічних знань для вивчення і прогнозування техногенних змін географічного середовища, ландшафтної оболонки Землі в цілому. (Конюхи)
5. Останнім часом почастішали стихійні явища в літосфері, атмосфері, гідросфері Землі. Назвіть їх. Поясніть причини виникнення та визначте райони максимальної локалізації стихійних явищ. Запропонуйте правила гарантування безпеки людей під час стихійних лих. (Коритниця)
6. Схарактеризуйте географію поширення «соціального сирітства» в Україні, соціально-економічні чинники виникнення. Спрогнозуйте тенденції трудової міграції українців. (Маньків)
7. У багатьох країнах Європи відбувається процес рурбанізації. Визначте її причини і наслідки. Доведіть або спростуйте те, що рурбанізація має місце в Україні. (Павловичі)
8. У деяких віддалених куточках світу збереглися племена, які майже не мають контактів з рештою світу. Влада країн, в яких є такі племена, обмежує доступ до районів їх проживання. Чи правильною є така політика, чи все ж слід «цивілізувати» ці племена? (Зубильне, Окорськ)
9. Сучасні принципи найменування та перенайменування географічних назв в Україні: аргументи «за» і «проти». (Тумин)
10. Віртуальні туристичні маршрути: переваги та недоліки порівняно з реальними маршрутами. (Холопичі)
11. Доведіть чи спростуйте твердження: «Розвиток транспортної інфраструктури є рушійною силою всієї економіки». (Шельвів)
12. Картографічний метод дослідження є одним з головних у географії. Проведіть власне дослідження своєї області за картами навчального атласу, не використовуючи інші джерела інформації. (Озютичі)
13. Електронні карти містять значно більше інформації ніж паперові. У яких сферах діяльності їх використовують? У чому їх переваги та недоліки? (Ст.Загорів)
14. Схарактеризуйте основні недоліки орбітального руху Землі. Чи може людина змінити тривалість пір року? Обгрунтуйте свою відповідь.
(Губин)
15. Гігрограф, встановлений у міжгірній долині масиву Чорногора в Українських Карпатах, фіксує в окремі дні відносну вологість понад 100%. Чим це можна пояснити? Чи можна спостерігати таке явище в інших ПТК географічної оболонки? (Білопіль)
16. Україна за «індексом щасливої планети»у хвості списку держав світу. Яка зміна якості ландшафтів може вплинути на місце нашої держави в цьому списку? (Козлів)
17. Система відліку часу – проблема для усього світу донині. Чому, і як її раціонально вирішити в Україні? (Кисилин)
18. Окремі країни світу протягом останніх 20 років змінили форму адміністративно-територіального устрою з унітарної на федеративну. Зясуйте чинники такого процесу і спрогнозуйте, які країни і чому можуть стати федераціями? (Привітне)
19. Окремі науковці вважають, що Європейський Союз сьогодні – типовий приклад конфедеративного державного утворення. Доведіть чи спростуйте це твердження. (Локачі)
20. У світі є хвороби, що спричиняють епідемії. Дедалі частіше зявляються прогнози можливості пандемії. Поясніть, які географічні чинники впливають на поширення цих хвороб. (Пятикори)

Переглядів: 652 | Додав: Roma | Дата: 22.06.2012 | Коментарі (0)

УВАГА!!!

Районне методичне об'єднання вчителів географії у зв'язку з об'єктивними причинами переноситься з 25 квітня на травень. Дата проведення буде повідомлена додатково.

Переглядів: 429 | Додав: Roma | Дата: 23.04.2012 | Коментарі (0)

Шановні вчителі!
Запрошуємо вас до співпраці!

Пропонуємо вам поділитися своїм досвідом з колегами та розмістити свої методичні розробки на Інтернет-порталі http://osvitanet.com.ua.
Якщо ви маєте розробки уроків з географії або історії з використання мультимедійної інформації (карти, електронні атласи та підручники), а також методичні рекомендації з використання електронних Педагогічних програмних засобів з цих навчальних предметів, просимо надсилати їх в електронному вигляді (CD або DVD) на адресу Інституту передових технологій.
Після розгляду ваших робіт редакційною колегією впродовж 5 робочих днів та у разі прийняття позитивного рішення вони будуть розміщені на порталі http://osvitanet.com.ua.
Переможців визначатимуть відвідувачі Інтернет-порталу http://osvitanet.com.ua.
Автори робіт, які набрали найбільшу кількість балів, наприкінці 2012-2013 навчального року отримають подарунки від Інституту передових технологій.
У роботі обов'язково вказати:
- П.І.Б. автора,
- місце роботи,
- посаду,
- категорію або науковий ступень,
- педагогічний стаж.
З повагою,
Редакційна колегія Інтернет-порталу http://osvitanet.com.ua Телефон для довідок: (044) 292-20-27, 296-71-71, 568-53-32
Наша адреса: офіс 203, вул. Попудренка, 54, м. Київ, 02660, Україна
Переглядів: 447 | Додав: Roma | Дата: 16.03.2012 | Коментарі (0)

28.02. для вчителів географії було організоване виїзне засідання методичного об'єднання на базі гімназії №14 м.Луцька на тему: "Значення кабінету у забезпеченні компетентнісного підходу до викладання географії". Завідуюча кабінетом географії гімназії №14 Синя Надія Антонівна, Заслужений вчитель України, провела презентацію свого робочого місця, акцентувавши увагу на значенні навчально-матеріальної бази кабінету для розвитку творчої обдарованості та для організації науково-дослідницької роботи з предмету. Вчителі географії району висловлюють вдячність Надії Антонівні за організоване навчання і бажають їй міцного здоров'я, творчого довголіття та здійснення найзаповітніших мрій.

Журавлюк В.М., завідувач райметодкабінету  

Переглядів: 351 | Додав: Roma | Дата: 29.02.2012 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 7 8 9 10 »
Пошук

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz